Sivu 1/1

Loimulohi juhannukseksi

ViestiLähetetty: 17. Kesä 2014 10:40
Kirjoittaja mkor-1
Loimulohi sopii juhannukseksi hyvin.
Paras loimulauta on pelkkalauta ja koivusta tai joku yhtä kova puulaji. Yleissääntönä voisi sanoa, mitä kovempi puu sen parempi, koska se hiiltyy hitaammin. Pelkka = pyöreä tukki sahataan tuppeen eli läpisahauksena siivuiksi (lllll).

Lauta saa olla 30 cm leveä ja 80 cm pitkä, jotta file mahtuu siihen. Suuremmasta fileestä otetaan vain pyrstö b-).
Hyvä keino on porata ruuvit laudan reunoille 10 cm välein. Laitetaan talouspaperilla kuivattu file laudalle ja sidotaan se kiinni ohuella ROSTERI-langalla, näin ei tarvitse vaivaloista puutappikiinnitystä.

File sivellään öljyllä ja ripotellaan merisuolaa pinnalle, annetaan vetäytyä tovin = ½h.
Lauta asetellaan nuotion loimuun niin että fileen lähellä kärsii pitää kättä hetken. Siis ei liekkeihin vaan matkan päähän, 30 cm liekeistä. Kun lohta aletaan loimuttaa, on hyvä että nuotio on palanut jo jonkun aikaa, lämpö on tasaisempaa.
Hyvin kiinnitetty lohifile asetetaan nuotion viereen, esimerkiksi nojaamaan nuotiopaikan reunakiviin. Loimulaudalle voi askarrella myös jonkinlaiset telineen. Nuotio pidetään tasaisesti palavana, ja lautaa käännellään ajoittain paistumisen varmistamiseksi. Kalan annetaan loimuttua kolmesta vartista ylöspäin, tarvittaessa jopa 2 tuntia. Kalaa voi välillä kostuttaa valelemalla katajanoksalla suolavettä pintaan. Kala on kypsä kun sen pinta on hieman tummunut ja nahka irtoaa kalasta helposti.

Uudet perunat ovatkin jo kypsiä, ne kerkijää kyllä välissä kiehauttaa. Salaattia ja ruohosipulia tarjolle, sekä jotain kirkasta juomaa.

Jo vain onkin makoisaa apetta ja loimutuksessa juhannuksen sää saa olla mitä tahansa, ei sää haittaa..