Sivu 1/1

Jättilohi Annijoelta poolista yksi

ViestiLähetetty: 13. Kesä 2012 11:27
Kirjoittaja mkor-1
9.6.2012 sai Jan-Eirik Roska 18kg jättilohen Annijoelta poolista yksi, tietenkin perholla.

Tässä kuva lohesta: http://www.laksefisk.no/bilder/F387077.JPG

Vestre Jakobselva eli Annijoki sijaitsee Pohjois-Norjassa, Finnmarkissa ja laskee Barentsin Mereen Annijoen kylän kohdalla, noin 15 kilometriä Vadsöstä eli Vesisaaresta länteen. Joen latvat ovat Varangin niemimaan tunturialueella ja lohet nousevat jokea noin 10 kilometrin matkan mereltä Aldonkulpeniin asti. Koko Vestre Jakobselva on pieni lohijoki, sen keskivirtaama on noin 30 kuutiometriä sekunnissa ja leveys vaihtelee 10 ja 30 metrin välillä. Joen vesi on erittäin kirkasta ja hiukan vihertävän sävyistä. Joen vesi on kesälläkin suhteellisen viileätä johtuen runsaista tunturiylängön sulamisvesistä. Joessa on neljä hyvin toimivaa kalaporrasta, ensimmäinen porras on noin kolme kilometriä jokisuusta. Joen kokonaispituus on noin neljäkymmentä kilometriä. Kalastus. Vestre Jakobselva sopii mainiosti perhokalastukseen, koska se on sopivan kokoinen ja erittäin kirkasvetinen. Kosket ja nivat ja vuorottelevat ja kalastettavia upeita, erilaisia alueita on paljon. Suurin osa kalastajista keskittyy joen alimmalle kolmen kilometrin osuudelle, sillä siihen asti tie seurailee jokea, mutta loppuu ensimmäisen kalaportaan kohdalla.
Perinteinen lohen uppoperhokalastus on suosituin kalastus tapa, mutta paikalliset suosivat nykyään myös paljon pintaperholla kalastusta, mikä on ajoittain erittäin tehokas kalastusmuoto. Koska joen vesi on erittäin kirkasta ja lohet arkoja, kalastavat monet pääasiassa illalla ja yöllä. Jokeen nousee runsaasti tittiä ja jonkin verran keskikokoista eli 5-7 kiloista lohta mutta kalastajalla on myös mahdollisuudet suurloheen. Joka vuosi saadaan kauden alussa useita komeita, jopa 12 -15 kiloista lohta. Lohisaaliit ovat viime vuosina vaihdelleet 4. ja 7. tonnin välillä. Lohen keskipaino Vestre Jakobselvalla vaihtelee kahden ja puolen ja neljän kilon välillä. Eli kaloja saadaan lähes 2000 kappaletta kesän aikana.
Kalastuskausi. Kauden alussa lohia nousee harvakseen, mutta niiden koko on sitäkin järeämpi. Paras suurlohiaika osuu usein heinäkuun puolelle. Heinäkuun puolenvälin paikkeilla alkaa lohen päänousu ja se jatkuu elokuun loppuun asti. Parhaat titti ajat osuvat usein heinäkuun puolenvälin tienoille.